donderdag 13 juni 2013

Meepraten over Betaalbare Zorg?

We mogen meepraten over de komende € 1,5 miljard die bezuinigd moet worden op de zorg. Leuk!
Dit is dus de korte en krachtige reactie die wij naar het ministerie (betaalbarezorg@minvws.nl) gestuurd hebben:

Geachte mw. Schippers,

Wij horen dat u € 1,5 miljard moet bezuinigen op de zorg. Een vrij logische en simpele maatregel lijkt ons dan dat u gewoon alle zorgverzekeraars moet NATIONALISEREN. Dat levert u per 2012 al een winst op van € 1,4 miljard en aangezien de premies voor dit jaar alleen maar weer omhoog zijn gegaan en de vergoedingen omlaag, kunt u er waarschijnlijk dit jaar weer € 1,4 miljard bijschrijven, dat is dan  een mooie € 1,3 miljard in de plus.

Nationaliseren klinkt zo communistisch maar ja in de tandheelkunde weten we niet beter dan dat we toch al onder communistisch bewind staan omdat de overheid immers alle behandelomschrijvingen en tarieven bepaald. De rest terugdraaien is dan ook maar een kleine stap en we zijn weer terug bij het ziekenfondssysteem van voor 1995.

Uw coalitie partner die eigenlijk een soort "nog in de kast" communist is zal u daar in ieder geval erg dankbaar voor zijn.
 betaalbarezorg@minvws.nl
 betaalbarezorg@minvws.nl
 betaalbarezorg@minvws.nl
Ons maakt het verder ook niet uit, of we met zorgverzekeraars of met de overheid te maken hebben, het is toch allemaal één pot nat.

Met vriendelijke groet,

Het team van Tandzorg Steenwijk.



Ja, ja, autoresponse:

Geachte mevrouw, meneer,

Hartelijk dank voor uw mail naar aanleiding van mijn oproep om mee te denken over versobering van het basispakket. Zoals u weet, komen er elk jaar nieuwe - vaak hele dure - geneesmiddelen, hulpmiddelen, behandelingen en technologieën in het pakket. En elk jaar maken ook meer mensen daar gebruik van. Om de zorgpremie betaalbaar te houden is het daarom onontkoombaar dat we deze groei compenseren door ook dingen uit het pakket te halen. Door de handen ineen te slaan zullen we deze moeilijke besluiten kunnen nemen en zal iedereen die een ellendige ziekte krijgt toegang houden tot de beste zorg die er is.
Inmiddels zijn er al honderden reacties op mijn oproep binnengekomen. Ik ben hier positief door verrast, er blijkt grote betrokkenheid van velen uit om de zorg betaalbaar te houden. Hopelijk heeft u er begrip voor dat het daardoor niet mogelijk is om op elke inbreng afzonderlijk te reageren. Maar ik zal uw bijdrage zeker lezen en meenemen in de uiteindelijke afweging die ik moet maken. Nogmaals mijn dank hiervoor.

Met vriendelijke groet,

Edith Schippers
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport