donderdag 18 september 2014

Het is de schuld van iedereen, behalve MinVWS....

"Het is iedereen z'n schuld behalve van het ministerie, dat het BIG-register niet klopt" dat is in het kort gezegd hoe de ambtenaren van MinVWS Renée Simonis, Michel Walraven en Wilbert Ransz in het AD artikel van 11 september jammeren over de huidige situatie. Met geen woord reppen ze er over waarom ze na al die jaren zwoegen dat BIG-register maar niet op orde kunnen krijgen. We zijn misschien wel prutsers maar de minister doet wel haar best.....



De kritische pers is blijkbaar ook wegbezuinigd, want het Algemeen Dagblad schrijft netjes over wat de ambtenaren in kwestie te janken hebben over de situatie, zet er nog een leuk statement van de KNMT naast voor de wederhoor en dat is het gewoon.

Een schandalig vertoon; terwijl de complete incompetentie van het Ministerie VWS nu wel heel zichtbaar wordt, zelfs een register met professionals kunnen ze niet up-to-date houden. Dat wordt dan uitgelegd als dat het niet de schuld van hen is, "minister Schippers doet immers haar best..." maar het is de burger die zelf maar de controlerende taak van de overheid over moet nemen als deze incompetent blijkt te zijn.
Je best doen kan niemand je toch kwalijk nemen? Dat hangt er maar vanaf; Spyro Veizi heeft waarschijnlijk ook z'n best gedaan anders stond ie niet 6 maanden lang in het BIG-register, kun je hem dat dan kwalijk nemen?

Het probleem is verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid die men bij het ministerie heel gemakkelijk afwijst, wegschuift en negeert. Niemand anders is schuldiger voor de wanprestatie van het BIG-register dan de overheid, in het bijzonder minister Schippers en vooral ook haar ambtenaren Simonis, Ransz en zelfs Walraven.
Minister Schippers riep in de zaak Jansen Steur nog vol zelfvertrouwen dat de Duitsers maar hadden moeten Googelen (zie ons blog hierover) maar weten Simonis, Ransz en überhaupt wel Walraven waar Abraham de Googel vandaan haalt?
Nee, bezuinigen en regeldruk opwerpen ten koste van de burger en de zorgverlener, daar is men uitmuntend sterk in op het ministerie. Voor het dragen van verantwoordelijkheden is men nog beter dan een struisvogel in het kop in het zand steken.

De zwarte piet wordt gelijk bij de zorgverlener en patiënt neergelegd. Dit terwijl zorgverleners machteloos staan als ze fouten in het BIG-register ontdekken het ministerie trekt zich toch nergens van aan...zonde van de tijd. Sterker nog, de overheid draagt zelfs de zorgverzekeraar op om zorgverleners op "kwaliteit" te beoordelen. Wat dan ongeveer zo werkt dat die een financiële maat leggen en te veel standaard fout is. 
Tegelijkertijd belonen en contracteren zij zorgverleners die stelselmatig onder (presteren) declareren want niemand kan kwaliteit zo goed in Euro's uitdrukken als zorgverzekeraars.......je hebt ook niet zomaar 9,5 miljard op de bank, toch? 
De Nederlandse patiënt is ook keer op keer de klos, die heeft immers die 9,5 miljard die bij de zorgverzekeraars op de bank weg ligt te rotten op moeten hoesten en wat krijgt hij ervoor terug? Een ministerie die z'n kop in het zand steekt en een zorgverzekeraar die jaarlijks premies verhoogt, oppot en hem liefst naar de goedkoopst mogelijke zorgverlener stuurt want dat is marktwerking volgens minister Schippers. Marktwerking zonder verantwoordelijkheid.

Als dat zo is, dan stel ik voor dat Schippers, Simonis, Walraven en Ransz morgen gelijk hun ontslag indienen, waar hebben we ze dan immers nog voor nodig als de burger het toch allemaal zelf maar moet uitzoeken? Nee dat zal natuurlijk niet gebeuren.
Burgers moeten het dan ook niet pikken!
Het ministerie en haar ambtenaren zijn voor de volle 300% VERANTWOORDELIJK voor de staat van het BIG-register. De burger moet er op kunnen vertrouwen dat ook de overheid doet waar ze verantwoordelijk voor is en als dan blijkt dat de overheid wanprestatie pleegt dan moet de burger ook zijn/haar juridische gelijk halen. Wij zijn van mening dat patiënten die door het BIG-register misleid zijn, door Veizi, van Kanten, Sobel en de vele anderen mishandeld zijn, de overheid aansprakelijk moeten stellen voor hun plichtsverzuim!

Als het bij MinVWS dan toch alleen nog maar over geld gaat, laat de overheid dan de schade betalen die voortvloeit uit hun plichtsverzuim en incompetentie! 


O, en beste Michel Walraven, de "goede" initiatieven die je bedoelt, is dat bijvoorbeeld uitgaande van ondermeer Zorgverzekeraar Achmea, verborgen onder een onafhankelijk sausje "Independer" genaamt en vooral bedoeld als propaganda voor Achmea zelf en haar gecontracteerde zorgverleners die namelijk aanzienlijk goedkoper zijn (voor Achmea) dan niet-gecontracteerde zorgverleners? Want daar gaat helemaal niet om kwaliteit, het gaat er enkel om kosten, maar laat de patiënt dat vooral niet weten....