woensdag 27 juni 2012

Facts over Vrije Tandartstarieven

Het is zeer storend dat iedereen maar wat roept met betrekking tot de tandartstarieven zonder ook maar iets van de achtergronden te weten. Geen cijfertjes wat er uit één of ander onderzoek kwam maar even een rijtje harde feiten die wellicht wat dromers met beide benen terug op de grond zetten:

Een aantal feiten:
  1. Door in 1995 de mondzorg voor het grootste deel uit het basispakket en in de aanvullende verzekering te doen is de deur wagenwijd opengezet voor vrije tarieven.
  2. Dat waren dus minister Borst (D66), en premier Wim Kok (PvdA) die tijdens Paars I de grondleggers waren voor de huidige vrije tarieven (Dank je wel PvdA !!!!!)
  3. Overheid betaald en bepaald de zorg in het basispakket, alles onder aanvullende zorg valt onder marktwerking en moet als zodanig van directe overheidsbemoeienis op prijs gevrijwaard blijven.
  4. Het staken van overheidsbemoeienis in de vrije markt sector kan via Nederlands recht, vervolgens in hoger beroep via Europees Recht (Luxemburg) afgedwongen worden.
  5. Op het moment dat Minister Schippers tot het experiment met de tandartstarieven besloot, stonden belangenverenigingen van tandartsen gezamenlijk al klaar in de startblokken voor de Europese procedure. Het experiment was dus nooit een cadeautje van de VVD aan de tandartsen, meer een Schippers die overstag moest....
  6. Jarenlang zijn de door de overheid vastgestelde tarieven van de tandartsenzorg nauwelijks tot niet verhoogd, niet eens met inflatiecorrectie, dus wat verwacht je als je kunstmatig lage tarieven loslaat???
  7. Het is opzienbarend en bizar dat de tandartsen en hun belangenverenigingen zo lang geslapen hebben en dit onderwerp maar op z'n beloop lieten: WEL 17 (ZE-VEN-TIEN) JAAR !!!!!

 Maar we zijn wakker, liever laat dan nooit en nu dat pandora's doos met de vrije tarieven geopend is is het een illusie te denken dat die doos weer dicht gaat.

Wat gebeurt er als het experiment gestopt wordt - 3 stappen:
  1. De tandartsverenigingen zetten de gang naar het Hof in Luxemburg door. (NB. reeds gestart!!!)
  2. Extreem grote kans dat de Nederlandse staat een stevige tik op de vingers krijgt met het verbod om zich langer te bemoeien met de tandartstarieven in de aanvullende zorg.
  3. Weer veranderingen, weer aanpassingen, weer gedoe alleen nu is de overheid en politiek monddood gemaakt en wij hebben de vrije tarieven.
Wat is het ENIGE juridisch correcte en dus ECHTE alternatief voor de overheid om tandartstarieven weer te mogen bepalen? Want het is er wel, maar niet goedkoop:

  1. De gehele mondzorg weer opnemen in de basisverzekering. die immers wordt betaald en bepaald door de overheid. Dit kost echter klauwen met geld en dat geld is nou net al aan Griekenland en de ESM beloofd; dit geld is er dus niet en geen enkele politieke partij heeft serieuze plannen gemaakt om hier geld voor uit te trekken! 

Elke politicus die zegt dat er een eind komt aan de vrije tandartstarieven maar niet bereid is de portemonnee te trekken om de mondzorg weer in het basispakket te halen is gewoon een leugenachtige populist, uit op korte termijn electoraal succes zonder daadwerkelijk met een oplossing te komen.

In onze ogen neemt daarbij de PvdA een bijzondere plaats in, omdat ze zelf in 1995 de liberalisering van de tarieven mogelijk hebben gemaakt en nu huilen met de wolven in het bos.
Onze dank gaat speciaal naar jullie uit!

Vooruitlopend op de procedure bij het Hof in Luxemburg: we rest our case!