maandag 25 juni 2012

Vrije tarieven onvermijdelijk - rechtsom of linksom...

Loze dreigementen maken weinig indruk.

Steenwijk - Door de verschillende belangen groeperingen wordt een beetje uit het oog verloren dat het huidige "experiment" van vrije tarieven in de mondzorg eigenlijk ook een soort laatste noodgreep van de minister was om controle over de mondzorg te behouden. Overheidscontrole die eigenlijk van rechtswege al ongeldig was en ten onrechte door de staat afgedwongen werd.

Het is de overheid zelf die de mondzorg voor het grootste deel uit de basiszorg heeft verwijderd. Zorg die in het aanvullende segment valt, daar dient de overheid zich minimaal mee te bemoeien en dit kan desnoods door een Europese rechter afgedwongen worden. De tandartsenverenigingen waren al zover dat de gang naar het Europese Hof de volgende stap zou zijn. Bij een positief oordeel kan dan het vrije tarief op het aanvullende zorg segment vervolgens afgedwongen worden bij de overheid: de rollen omgedraaid - Schippers aan de ketting!

Dus ondanks dat wij als praktijk absoluut niet de duursten zijn - sterker nog - zelfs onderaan de middenmoot van de regio zitten qua tarieven (zeker geen 9%), zijn wij niet onder de indruk van de ministeriële "laatste waarschuwing", en op de lange termijn absoluut niet ongerust over de vrije tarieven. Die zullen er zijn en blijven, rechtsom of linksom. De vrije tarieven werden namelijk al realiteit op het moment dat de mondzorg voor het grootste deel uit de basiszorg verdween, de overheid vergat alleen nog even de controle af te staan.

Ja, natuurlijk zal het jammer zijn als er weer forse (tijdelijke) veranderingen plaats moeten vinden in de sector. Op de korte termijn zal er minder personeel aangenomen worden, minder geïnvesteerd worden in de mondzorg sector, terwijl de eindprijs voor de patiënt weinig zal verschillen (hoezo, gaan de verzekeraars dan opeens ook goedkoper worden en meer vergoeden????? Niets over gehoord!). Als sector verwacht je dit soort gevolgen niet van een VVD minister.
Maar over een paar jaar zal het gewoon weer gecompenseerd kunnen worden, helaas voor de consument weer door een sprong in de tarieven. Laten we elkaar namelijk niet voor de gek houden, ook de laatste sprong in de tarieven is een reactie van een overheid die de prijzen jarenlang kunstmatig laag hield.

Wij laten ons deze week voorlichten over een nieuwe vorm van overeenkomsten met onze patiënten die mogelijkerwijs de verzekeraars in de mondzorg overbodig kunnen maken. Het zou een mooie ontwikkeling zijn want zorgverzekeraars zijn ondertussen het blok aan het been van zowel zorgverleners als zorgconsumenten in de mondzorg: zoals een ICT leverancier al eens zij - "Let's get rid of the middle man!" Wij houden u op de hoogte.
Als de politiek het grootste deel van de controle over de mondzorg sector kwijt wil raken dan moeten ze vooral dwaallichtjes Bart Combée en NPCPvdA voorzitster Wilma Windvaan volgen. De daarna automatisch volgende Europese juridische procedure geeft ons dan volledige vrijheid in de aanvullende sector. Misschien is dat eigenlijk wel de beste weg om de mondzorg weer mondzorg te laten zijn en uit de huidige politieke storm te halen. Een beetje luwte kan geen kwaad.