maandag 25 juni 2012

VVD minister Schippers kraamt PvdA verkiezingsretoriek uit.

Ook minister Schippers doet mee met de nodige verkiezingsretoriek, nu dus door PvdA prominenten Wilma Wind en Kuiken na te praten. Goedkoop scoren bij de consument want ondanks dat de premies met 20% omhoog gegaan zijn, de vergoedingen zeker 20% omlaag is het natuurlijk veel gemakkelijker de schuld bij de tandarts neer te leggen. Dat snapt de dom gehouden consument alleen maar beter natuurlijk, of niet soms?

Opvallend ook dat het om een "laatste" waarschuwing zou gaan, hiervoor werd de markt alleen maar scherp in de gaten gehouden, maar niemand gewaarschuwd. Op zichzelf ook wel merkwaardig want als er één partij is die niet alleen gewaarschuwd maar ook aangepakt had moeten worden dan waren dat de zorgverzekeraars wel. Ook wij hebben ons als praktijk hierover beklaagd bij de NMa, maar tot op heden geven deze niet thuis.

Maar wellicht is het ook maar beter dat de minister het "experiment" een halt toe roept. Dat zet namelijk direct de deur open voor verdere juridische stappen van de tandartsverenigingen bij het Europese Hof en daarmee de onvermijdelijke doorvoering van verplichte vrije tarieven en het beperken van de staatscontrole op de tandartstarieven. Dat betekent dat tandartsen dan helemaal niet meer naar de pijpen hoeven te dansen van de ene of andere politieke retoriek maar een hard recht in handen krijgen. Dat is dan geen experiment meer maar een harde werkelijkheid.

De weg naar de vrije tarieven is onvermijdelijk, maar het kan zowel rechtsom als linksom. Door het experiment worden de tarieven tenminste nog geleidelijk en gecontroleerd doorgevoerd, na een uitspraak van een Europees Hof zou er wel eens minder geSchipperd kunnen worden. Dreigementen in het kader van verkiezingsretoriek zijn dus onzinnig en ook nog eens contraproductief. In plaats van door te zetten in de genomen richting ga je nu krijgen dat de tandheelkunde verstijfd in afwachting wat komen gaat, ook al weten we allemaal wat op lange termijn het eindresultaat zal worden; rechtsom of linksom, het maakt niet uit.