donderdag 5 juli 2012

Software leveranciers maken misbruik van overnames tandartspraktijken.

Steenwijk - Tandartsen die een praktijk overnemen krijgen in Nederland ten onrechte dubbele en onnodige kosten doorberekend van de dentale software leveranciers. Het wordt tijd dat de beroepsorganisaties ANT en NMT hier een eind aan maken en wellicht een deel van de teveel betaalde kosten voor hun leden terughalen.

Bij een vroegere praktijkovername heb ik het aan den lijve meegemaakt; Je koopt een praktijk over, dus ook alle computers en software, maar een Simplex of een Exquise weigert je software te servicen of aan te passen als je niet gelijk nieuwe licenties van ze koopt...... 
Hoezo "nieuwe" licenties? Je hebt de praktijk immers met alles er op en er aan gekocht?

Deze gang van zaken is dus strijdig met het Europese recht. Vandaag heeft het Europese hof dit door middel van een uitspraak bevestigd. Software licenties mogen als economisch goed verder verhandeld worden, ook al wordt er in de licentie overeenkomst gesuggereerd dat het een individuele licentie is.
En het is toch ook zo logisch, als je de praktijk koopt koop je OOK de software!

Elke tandarts die dus de laatste jaren een praktijk heeft overgenomen heeft dus onnodig nieuwe licenties moeten kopen en zou deze dus terug kunnen claimen. Ook dit lijkt me een zaak voor ANT en NMT om dit gezamenlijk bij de Nederlandse Tandheelkunde Software Leveranciers neer te leggen met de twee wijze woorden: P-A-Y B-A-C-K !

Wij hebben het probleem in onze praktijk anders aangepakt; door over te stappen op Open Source software ben je redelijk vrij van licenties en scheelt dit al een hoop sores en onnodige kosten. Nieuwe gebruikers zijn altijd welkom, wilt u minder voor licenties betalen zie dan de website van Open Dental Benelux