woensdag 5 juni 2013

Nederlands bekendste tandarts-adviseur voor de tuchtrechter.


Deze week staat waarschijnlijk Nederlands bekendste (in tandheelkunde land dan) tandheelkundig adviseur voor het Centrale Tuchtcollege te Den Haag. De beste man schreef ook regelmatig artikelen in tandheelkundige bladen, vaak op een toon met het opgeheven vingertje over de ene of andere tandheelkundig collega, die zich misdragen zou hebben. Nu staat vingermans zelf voor het hekje wegens zijn eigen misdragingen; Oh Ironie....


Het toeval wil dat ik deze persoon indirect ken omdat het de vader van een ex-vriendin is en ze zij altijd al dat “mijn vader een zeer bekende en gerenommeerde Nederlandse tandarts is  “Yep! Daar had ze inderderdaad wel een punt, maar of het een goede tandarts is ....?


Collega tandarts-adviseur was verzocht een advies te geven bij het beoordelen van een hypochloriet incident dat voorviel in de tandheelkundige spoeddienst. Hiervoor was hij ingeschakeld door de tandarts wie het incident overkwam op advies van de DAS rechtsbijstand.


Het advies bleek waardeloos; de adviseur bleek nauwelijks het onderscheid te kennen tussen voorbehouden handeling en een rsicovolle handeling, haalde nog veel meer door elkaar; leek de tandarts die hem had ingeschakeld niet eens te geloven over zijn versie van de feiten.
Tja, dat gebeurt, je laat via de DAS een adviseur aanstellen en dan krijg je waar je voor betaald.


Het begint een vreemde wending te krijgen als adviserend tandarts een paar maanden vóór de zitting van zijn cliënt, in het blad TandartsPraktijk uitgebreid zijn verhaal doet over zijn eigen cliënt! Als dat nog niet genoeg is, schrijft hij het Tuchtcollege vóór hoe ze zijn cliënt het beste terecht moeten wijzen!!!! Jawel..... Welke straf hij, tandheelkundig adviseur van betrokken partij vindt dat zijn cliënt, partij die hij vertegenwoordigd heeft, opgelegd moet krijgen van de rechter ! Inderdaad, compleet van de pot gerukt!


Helaas werd zijn cliënt uiteindelijk in hoger beroep van alle blaam gezuiverd, maar hij, tandarts adviseur, hij blijft bij hoog en laag vast houden dat zijn visie de beste is.... Voortschreidend inzicht? Nee hoor!
Nu eenmaal zelf voor het hekje is mijnheer naar eigen zeggen eigenlijk niet echt meer een adviserend-tandarts, het was alleen een uit de hand gelopen hobby! Ook dat publiceren was wat amateuristisch, gewoon een beetje erbij. Juridische kennis? Nee, dat heeft ie eigenlijk ook niet. Eigenlijk alleen een tandarts die er wat naast doet; een Amateur-Adviseur / Amateur-Publiceur, waarom doet iedereen nou zo moeilijk? Verantwoording afleggen? pffff, wat een moeilijk woord.


Eerlijk gezegd hoop ik eigenlijk wel een beetje dat hij gelijk krijgt: in één klap verklaart hij dan alle adviserende tandartsen voor gek. 
Immers, de gehele “horizontale” specialisatie tandarts-adviseur is dan niets meer waard als hij bewijst dat ze toch nergens voor verantwoordelijk voor zijn als adviserend-tandarts. Waarom zou je dan enige waarde hechten aan een uitspraak / advies van een adviserend-tandarts? Zeker als iemand op straat het roept, dan neemt die voorbijganger immers meer verantwoording op zich dan een adviserend-tandarts!
De kroon op het werk van iemand die zich al jaar en dag in TandartsPraktijk profileert als HET boegbeeld van de tandarts-adviseur. Jawel, als dit zo doorgaat zul je zeker een stempel op collega tandarts-adviseurs zetten, maar dan ééntje met de tekst “ongeschikt” of “zal toch geen verantwoording nemen voor eigen daden”. Wat te denken van het "College Adviserend Tandartsen" ????? Een wetenschappelijke vereniging?


We zullen zien: zitting morgen (donderdag 06-06) 13:00 te Den Haag. Paleis van Justitie. Be there or be square!